Odwiedzając sklep z kawą, większość z nas kupuje ziarna w celu parzenia klasycznej kawy. Tymczasem nieraz warto przygotować kawę trochę inną, która doskonale pobudzi nasze kubki smakowe. Doskonałym wyborem okazuje się być kawa po irlandzku.

Do przyrządzenia kawy po irlandzku potrzebujemy:
-dobrej jakości kawę;
-irlandzką whiskey;
-bitą śmietanę;
-cukier – najlepszy będzie ten brązowy, idealnie, jeśli byłby to cukier trzcinowy.

Taką kawę serwuje się w wysokich szklankach. Na samym początku do szklanki nalewamy gorącą kawę. Następnie dolewamy whiskey, którą wcześniej należy nieco podgrzać. Należy uważać, aby jej nie zagotować. Sprawiłoby to bowiem, że znajdujący się w whiskey alkohol po prostu wyparuje. Kawę dosładzamy cukrem – jego ilość należy dopasować do indywidualnego gustu. Śmietanę należy delikatnie ubić. UWAGA: lepiej wystrzegać się tej w sprayu – nie jest to bowiem bita śmietana dobrej jakości. Ubitą śmietanę nakładamy na wierzch kawy. Przygotowując kawę po irlandzku, trzeba uważać, aby nie zmieszać poszczególnych warstw.

Obecnie coraz częściej mówi się o różnych odmianach kawy po irlandzku. I tak zamiast whiskey można dodać do niej ciemny rum, koniak bądź brandy, sherry, a nawet wódkę. W efekcie każdy może wybrać taki alkohol, który najbardziej odpowiada indywidualnym preferencjom smakowym.