W piekarni używane są różnego rodzaju produkty. produkty do piekarni to przede wszystkim mąka. Bez niej nie uda się upiec chleba, bułeczek i ciast. Jakie są rodzaje mąki najczęściej używanej w piekarniach?

W piekarniach najczęściej używane jest mąka pochodząca z przemiału zbóż. Najczęściej jest to mąka pszenna i żytnia. W trakcie procesu mielenia powstają różne typy mąki. Jaki typ mąki zostanie uzyskany w młynie zależy od tego, jak grubo zostaną zmielone ziarna, ale także od tego, jaka ilość otrąb zostanie z mąki oddzielona. W bardzo jasnej mące otrąb nie w ogóle, a stopień rozdrobnienia ziaren jest w niej najwyższy. Mąki stosowane w piekarniach nazywane są mąkami chlebowymi. Powstają głównie ziaren pszenicy lub żyta. Coraz częściej jednak w piekarniach używane są inne rodzaje mąki. Pieczywo wypieka się na przykład z dodatkiem mąki z amarantusa. Popularna staje się także mąka orkiszowa. Orkisz jest rodzajem pszenicy, zawiera jednak mniej glutenu niż tradycyjna pszenica. Pieczywo z mąki orkiszowej mogą jeść nawet osoby, które są uczulone na gluten. Ale uwaga! Uczulenie nie gluten nie jest tym samym, co celiakia. Dla osób chorych na celiakię przygotowuje się pieczywo z mąki, która powstaje z ziaren zbóż nie zawierających glutenu.