Jesteś prawdziwym smakoszem różnego rodzaju aromatycznych naparów? Nie uznajesz w dużej mierze przetworzonych, sproszkowanych i umieszczonych w torebkach herbat dostępnych zarówno w małych sklepach spożywczych, jak i dużych supermarketach? Kupujesz tylko wysokiej jakości naturalne susze w specjalistycznych sklepach z herbatą? Słusznie! Teraz pora dowiedzieć się jak prawidłowo zaparzać poszczególnego gatunki.

Kilka słów wstępu

Herbata czarna, czerwona, zielona, biała – każdą z nich powinno zaparzać się w odmienny sposób. Od czasu oraz temperatury wody zależy bowiem, czy z herbacianych listków uda się wydobyć niepowtarzalny dla danego gatunku smak, a także nie dopuścić do zgorzknienia napoju.

Herbata czarna

Przygotowanie tego gatunku jest najmniej kłopotliwe. Wystarczy zalać liście wodą tuż po zagotowaniu, tzw. „białym wrzątkiem” o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Czas parzenia zależy od właściwości jakie chcemy wydobyć z herbaty – 3 minuty – napar pobudzający, 5 minut – odprężający. Co istotne, raz użytych listków nie zostawiamy do kolejnego parzenia.

Herbata czerwona (Pu-Erh)

Pu-Erh parzymy wrzątkiem przez 7 minut. Te same listki możemy spokojnie wykorzystać do przygotowania drugiego naparu.

Herbata zielona

Procedura parzenia zielonej herbaty jest nieco bardziej skomplikowana, lecz istnieje bardzo prosty do zapamiętania wzór: 3-3-3. Oznacza to, że herbaciane listki zalewamy wodą po 3 minutach od zagotowania, parzymy przez 3 minuty oraz wykorzystujemy 3-krotnie. Co ciekawe Chińczycy pierwszym naparem jedynie przepłukują dzbanek, zaś drugi i trzeci wypijają. Raz wykorzystany susz nie traci swoich właściwości przez 7 godzin, po tym czasie należy go wyrzucić.

Herbata biała

To najbardziej łagodna i delikatna ze wszystkich herbat. Z tego względu, by wydobyć jej aromat należy parzyć listki 7 minut. Woda musi być lekko przestudzona (około 2 minut po zagotowania). Susz wykorzystujemy 2-3 razy.

Zobacz jakie herbaty oferuje Sklep z herbatą – Kraina Aromatów